HOLA, HOLA, ŠKOLA VOLÁ!

5. února 2015 se většina dětí z naší MŠ zúčastní zápisu do základní školy pro školní rok 2015/2016.

Děkuji všem rodičům, kteří společně s námi pomáhají dětem při přípravě na vstup do školy. Zápisem ovšem příprava nekončí, ale musí nadále pokračovat, aby bylo dítě do školy připraveno řádně a těšilo se do ní. Po dlouholetých zkušenostech Vám doporučuji tzv. „Devatero pro předškoláka“.

Devatero pro předškoláka

1. Každý den čtěte dětem pohádky a nechte je vyprávět jejich obsah (je to lepší než sledovat televizi a hrát na počítači, a chvalte).
2. Kdo navštěvujete logopeda, každý den několikrát procvičujte, co Vám určil (buďte trpěliví, důslední a chvalte).
3. Procvičujte s dětmi rozklady slov – na slabiky a písmena, určujte první a poslední písmeno (hravou formou, a chvalte).
4. Ať Vaše dítě kreslí a vykresluje, vystřihuje, lepí, skládá atd. (dbejte na správný úchop pastelky, na nepřejíždění obrysů vymalovánky – černá čára je STOP, a chvalte).
5. Dávejte dětem hádanky a samy ať je také vymýšlejí (cvičení paměti, řeči, a chvalte).
6. Procvičujte počítání 1-5, 1-10, čeho je více či méně, geometrické tvary, nad – pod – uprostřed – vpravo – vlevo atd. (opět hravou formou, a chvalte).
7. Nechejte děti ať Vám pomáhají, veďte je k samostatnosti při oblékání, jídle atd. (pomůže jim to ve škole i v životě, a chvalte).
8. Hrajte společenské hry – Člověče, nezlob se atd., nechte děti skládat puzzle apod. dle předlohy (tyto činnosti rozvíjí paměť a logické myšlení, a chvalte).
9. Čtěte si prosím týdenní pedagogické plány pro děti na nástěnce v MŠ a ptejte se dětí, co ve školce dělaly. Co je v plánech doporučeno, doma procvičujte. Také noste vyplněné domácí cvičení (a za vše chvalte).

Chtěla bych poděkovat paní třídní učitelce Leničce Kabelkové za pečlivou a odbornou přípravu dětí ze Třídy 2 – Oranžového sluníčka k zápisu do ZŠ. Příprava však již začala ve Třídě 1 – Zeleném sluníčku s paní učitelkou Jaruškou Homolkovou. Zásluhy patří i všem dalším z našeho sluníčkového týmu – paní učitelce Barušce Venclové, paní školnici Andrejce Matějkové a paní kuchařce Janičce Báčové, za což jim upřímně děkuji.

Přeji dětem i Vám mnoho zdaru a chválím Vás! Ludmila Lujková

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Informace pro rodiče. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.