Maňáskové divadlo

Dne 2. 9. 2020 v 9 hodin do naší mateřské školy přijelo Maňáskové divadlo Šternberk. Herci si pro děti připravili krásné představení tří pohádek – O veliké řepě, Proč si s prasátkem nikdo nechtěl hrát a Kůzlátka a vlk. Zvířátka a postavičky byly z plyše.

Děti se na divadlo moc těšily, po svačince usedly na židličky a netrpělivě čekaly, kdy se rozhrne zavřená opona a začne očekávané představení. Nejprve je přivítala dvě kuřátka, chlapeček a holčička, která dětem dala hádanku. Ta napověděla, jaká pohádka se bude hrát. První na řadě byla pohádka O veliké řepě. Tuto pohádku dobře známe, v ní dědečkovi a babičce s péčí o semínko, posléze řepu pomáhali skřítci Zeleninka a Ovocníček, kteří rostlinku zalévali, starali se a pečovali o ni. Když řepa vyrostla, postupně se sešli dědeček, babička, vnučka, pejsek, kočička i myška a řepu společnými silami vytáhli.

Druhá pohádka měla název Proč si s prasátkem nikdo nechtěl hrát. V úvodu této pohádky si spolu hráli kočička s pejskem, házeli si s míčem. Chtělo se k nim přidat i prasátko, které ale bylo tuze špinavé. Pejsek s kočičkou řekli prasátku, že si s ním budou rádi hrát, ale musí se umýt. A tak ho umyli, prasátko bylo krásné čisté, voňavé, upravené a všichni si spolu mohli pěkně hrát – společně zvolali: ,,Hrajeme si rádi, protože jsme kamarádi“.

Třetí pohádka se jmenovala Kůzlátka a vlk. I tuto pohádku dobře známe. Maminka koza šla na trh a kůzlátka zůstala doma sama, ale nevěděla, co mají sama dělat, a tak si hrála, honila se a schovávala. Najednou se kolem chaloupky objevil zlý vlk, ale naštěstí mu kůzlátka neotevřela. Maminka se vrátila, vlkovi vyčinila a vyhnala ho pryč. Tak se už vlk nikdy nevrátil.

Děti byly pozorné a celé představení se snažily sledovat až do konce. V pohádkách byly použity krásné písničky, celý děj byl moc pěkně namluvený a hlavně děti i paní učitelky maňásci zaujali. Mezi jednotlivými pohádkami si i děti zazpívaly známé písničky – ,,Cib, cib, cibulenka“ ; ,,Šla Nanynka do zelí“ ; ,,Skákal pes,“ ; ,,Pec nám spadla“. Děkujeme divadlu Šternberk za příjemné představení a těšíme se zase příště na další divadlo.

Iva Kunková

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce školičky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.