12.10.2016 – Červená Karkulka a O Smolíčkovi Pacholíčkovi

Projekt „Pohádka na každý měsíc“

Ve středu 12. 10. 2016 navštívila děti paní knihovnice Zdena Ivanovová se dvěma pohádkami. Obě pohádky jsou velmi známé a oblíbené. Ale nepředbíhejme. Nejprve se děti vydatně nasvačily, zopakovaly si pravidla, v tichosti se usadily a čekaly na návštěvu. Tu velmi pěkně přivítaly a těšily se, až začne vyprávět.

První pohádka  – „Červená Karkulka“. Oranžová sluníčka si nedávno tuto pohádku zdramatizovala a tak mohla paní knihovnici napovídat, jak to s tou Karkulkou vlastně bylo. Děti se daly do vyprávění. Pokud si děti na něco nevzpomněly, paní knihovnice napovídala. Potom si povídaly, zda Karkulka byla poslušná, koho cestou potkala, kdo jí pomohl, jaké barvy viděla. A hlavně, zda se poučila.

Druhou pohádkou byla pohádka „O Smolíčkovi Pacholíčkovi“: Kde vlastně žili jelen s Pacholíčkem. Co takový jelen jí. Děti odpověď znaly a opět odpovídaly. Opět se velmi pěkně do rozhovorů zapojovaly. Děti pomáhaly s vyprávěním. A když Smolíček jelena neuposlechl, hrozilo mu velké nebezpečí. Opravdu měl na mále. Ale jak to v pohádkách bývá, vše dobře dopadlo, a jelen Smolíčka od zlých jeskyněk zachránil. A Smolíček už vždy jelena poslechl.

A pohádka, kde neuměl poslechnout jelen? Ano, ta je tam také. V téhle je hrdinou Smolíček, který zachránil jelena svým ohleduplným chováním. Smolíček musel navštívit dědečka Mecháčka, který byl hodný a pomáhal všem zvířátkům a celé přírodě. Jelen totiž předčasně shodil parohy, kterými se v zimě brání před zlými vlky. Ale jednoho dne, když už sluníčko začalo svítit, bylo krásné počasí, jelen se rozhodl parohy shodit. Ale druhý den, opět nasněžilo a jelen už nemohl jít ven, neměl se jak bránit. Když to Smolíček viděl, nemohl nechat jelena se trápit a šel za dědečkem. Vše mu pověděl a požádal ho, aby jelenovi pomohl.  A dědeček měl dobré srdce a jelenovi opět parohy přičaroval. Jelenovi dědeček vynadal a ten mu slíbil, že už bude vždycky poslouchat.

Tak se děti dozvěděly více verzí, které mohou vyprávět maminkám, tatínkům, dědečkům, babičkám, sourozencům.

Děkujeme paní Ivanovové za její čas a pěkné chvíle strávené s pohádkou.

Jarmila Homolková

[Best_Wordpress_Gallery id=“80″ gal_title=“12.10.2016 – Červená Karkulka a O Smolíčkovi Pacholíčkovi, projekt“]

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce školičky, Projekt „Pohádka na každý měsíc“. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.