19.06.2017 – PASOVÁNÍ DO ŘÁDU ŠKOLÁKŮ

aneb Sluníčkoví předškoláčci opět excelovali

Paní učitelky v čele s paní ředitelkou Ludmilou Lujkovou připravují děti pro vstup do základní školy soustavně od samého začátku jejich pobytu v MŠ U Dvou sluníček Brněnec. Laťku drží dětem sluníčkový pedagogický tým vysoko, protože jim chtějí co nejvíce pomoci k úspěšnému startu do života. Láskyplnou výchovu a vzdělávání dětí začala paní učitelka Barbora Venclová, potom v péči o děti pokračovaly paní učitelky Jarmila Homolková a Barbora Zeráková. Vyvrcholením je každoroční slavnostní Pasování do řádu školáků, kde i letos děti excelovali – rodičům, prarodičům a sourozencům předvedly s jistotou vše, co s nimi na toto odpoledne paní učitelky připravily:

  • Děti řekly celé své jméno, svůj věk a kompletní adresu bydliště.
  • Přednesly dlouhé básně – pravidelně rytmicky, se zřetelnou výslovností a bez nápovědy.
  • Zazpívaly mnoho písniček – dobře intonovaly, v přesném rytmu, s dobrým přednesem a secvičené s doprovodem klavíru.
  • Pečlivě předvedly grafomotorické dovednosti se správným úchopem tužky.
  • Ukázaly matematické znalosti, včetně prostorové orientace.
  • Při odpovídání na otázky či vyprávění se vyjadřovaly srozumitelně, celou větou a pestrou slovní zásobou.

Na pozadí toho všeho ale silně vnímáme i to neviditelné, co paní učitelky děti naučily, ano, jsou to ta pravidla, která jim každý den připomínají, vysvětlují a na svém osobním vzoru ukazují: máme se všichni rádi a jsme kamarádi, kouzelná slovíčka otevírají srdíčka, vzájemně si nasloucháme, jsme na sebe hodní a další.

Po odborné části následoval ceremoniál pasování, které provedla paní třídní učitelka Jaruška za asistence paní učitelky Barunky. Děti si po jednom klekaly na purpurový sametový polštářek a paní učitelka jim jemně poklepala na ramena velkým zlatým mečem. Děti dostaly šerpu a pamětní list se svým jménem a dárečky na památku. Na závěr byla pasována i paní třídní učitelka Jaruška do řádu ředitelek a paní ředitelka Liduška do řádu babiček. Rodinné publikum všechny odměnilo dlouhým srdečným potleskem.

Pak už se jen objímalo, děkovalo, loučilo, povídalo, vzpomínalo, ale také občerstvovalo. Atmosféra byla radostná i dojemná zároveň, všichni byli plní silných zážitků, zaleskla se mnohá slzička…

Milé děti, hodně štěstí ve škole i v životě!

Milan Václav Hakl, učitel

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce školičky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.