Bezpečnost na silnici

Ve středu 4.10.2017 navštívil naši mateřskou školu nprap. Bc. Ondřej Zeman, který pracuje na Policii ve Svitavách. Děti od rána kreslily přáníčka a omalovánku „Policista“. Před návštěvou si děti zopakovaly pravidla slušného chování. Když pan Zeman přišel do MŠ, prohlížel si výzdobu. Po vstupu do třídy děti pěkně pozdravily a postupně se připravovaly na seznámení s panem policistou. Přinesly si židličky a posadily se do kroužku, aby pěkně viděly a mohly s panem policistou navazovat vzájemný kontakt.

Pan Zeman se dětem představil a seznámil je s názvem svého oblečení – „Uniforma“. Poté děti seznámil se svojí prací, která je velkým a poučným přínosem pro děti všech věkových kategorií. Pan policista probíral s dětmi bezpečnost, ptal se na vycházky, na co se nesmí zapomínat – terčíky, vestičky. Jak přecházíme vozovku, železniční přejezd, jak se jmenuje pruhovaný pás na přecházení, zda se smíme – nesmíme zdržovat ve vozovce a proč? Děti se hned chtěly překřikovat a odpovídat. Ale aby mohly mluvit všechny děti, domluvili jsme se všichni vzájemně, že se budeme hlásit. A opravdu, děti se hlásily a vzájemně si naslouchaly a doplňovaly.

Také si pan Zeman připravil pro děti na obrázku křižovatku, kterou děti popisovaly a odpovídaly na dané otázky, co je a není správné a proč. Také se pan policista ptal, zda děti jezdí na kole, kolečkových bruslích, koloběžkách, tříkolkách. A na co nesmí zapomínat. Děti se opět aktivně hlásily a odpovídaly – chrániče, přilby. Pan Zeman děti obdaroval reflexní páskou, papírovým pravítkem a omalovánkou. Děti s úsměvem pana policistu také obdarovaly obrázky a přáníčky a poděkovaly za návštěvu. To ale ještě netušily, že si budou moci prohlédnout policejní auto, posedět v něm, pustit si houkačku, světla.

Pro děti to byl úžasný zážitek. Když se policejní auto rozjíždělo, děti mávaly s úsměvem. Ještě dlouho si o zážitcích povídaly, nejen mezi sebou, ale s nadšením se chlubily rodičům.

Tímto bych chtěla poděkovat Svitavské policii a hlavně panu Ondřeji Zemanovi za úžasné, nezapomenutelné a poučné chvíle, které strávil s našimi dětmi.

Jarmila Homolková

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce školičky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.