Výpravná cesta za strýčkem Podzimem

Dne 11.10.2023 si děti před svačinou povídaly o podzimu a najednou přišla paní učitelka s písní ,,Jede, jede poštovský panáček“, a v ruce nesla dopis. Děti se těšily, co se v něm píše a pozorně poslouchaly. Dopis psal strýček Podzim všem dětem ze školky a připravil si pro ně výpravnou cestu do přírody s plněním úkolů.

V komunitním kruhu jsme si vysvětlily pravidla bezpečnosti při výpravné cestě, rozdělili se do tří skupin a mohli se postupně vydat do přírody. Kopcovitým terénem se vydaly mezi zahrádky a po vrstevnici šli cestičkou dál. Děti plnily dohromady šest úkolů, zaměřených na podzimní období.

Nejprve zpívaly písničky a říkaly básničky s podzimní tématikou, vyprávěly znaky podzimu, jak chodíme oblečení, co děláme na zahradě a co se děje s přírodou a zvířátky, jaké měsíce patří do podzimu. Dále se srovnávaly dle velikosti a sbíraly klacíky a kamínky, které skládaly dle velikosti. Také poznávaly ovoce a zeleninu, jmenovaly stromy a říkaly, co na nich roste. Po hmatu poznávaly co je v hmatové krabici, očichávaly a ochutnávaly jablko. Na předposledním úkolu děti poznávaly listnaté a jehličnaté stromy a jejich plody a na posledním stanovišti tvořily domečky pro malá zvířátka a hmyz.

Děti si cestu náramně užily, mají velmi rády dobrodružství a v přírodě na vzduchu se měly moc fajn. Při úkolech se děti zapojovaly, odpovídaly a tvořily, ale i se seznámily s novými dovednostmi a znalostmi. Přeji si, aby děti měly možno čerpat sílu i znalosti z přírody a zažívat dobrodružství a radost z pohybu.

Iva Kunková

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce školičky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.